Búcsú a kollégáktól

Kedves Gabriella, kedves kollégák! Egy kicsit csalódott vagyok. Valahogy szinten alulinak tartom, hogy amikor valakiknek a figyelmét arra akarom felhívni, hogy a mi szakmánkat is a politika és a korrupció teszi tönkre – és ez ellen megoldást is kínálok – akkor meg sem nézve, hogy miről van szó, olyan választ kapok, mintha egy idióta politika-rajongó lennék. Tudom, hogy Ti csak szakoktatók vagytok, tudom, hogy húsz éve nem a Ti hazátokat lopják szét, és a járművezető-képzésben szerintetek minden a legnagyobb rendben van, de 2009.-ben én ott voltam azon a minisztériumi egyeztetésen ahol az összes érdekképviselet nemet mondott a kötelező továbbképzéshez hozzárendelni kívánt vizsgára. Ennek ellenére az NKH nyomására már benne van az 1988. évi Közlekedési Törvényben, és lehetővé teszi, hogy korrekt szakembereket egy tollvonással kiírjanak a szakmából. Önhibámon kívül lemaradtam a tavalyi továbbképzésről, ennek nyomán hamarosan engem is törölni fognak a névjegyzékből – pedig 1986 óta oktatok, és 1991. óta van saját iskolám, továbbá önszorgalomból évek óta a szakterület önkéntes szakértője vagyok. Bent jártam a BME ejjt-n, megérdeklődni, hogy mit tehetek, a válasz egyszerű volt: SEMMIT! Majd, ha 2012.-ben az újabb 70 milliót kell bekaszálni a kötelező továbbképzésen, akkor esetleg visszatérhetek a szakmámba. Nem fogok!

Úgy döntöttem, hogy ha ez az aljasság megtörténik, akkor felveszem a kesztyűt a korrupt politika ellen, és civil szakemberekkel összefogva megpróbálom megszervezni, hogy az egyes szakterületeken ne buta politikusok, hanem – szakmai szempontok alapján, hozzáértő, civil szakemberek határozzák meg a tennivalókat. A járművezető-képzést is a helyén szeretném kezelni, mert ez nem egy csaló oktatók által végzett alantas segédmunka, ahogyan azt a korrupt NKH állítja, hanem egy nagyon komoly presztízst érdemlő, közlekedésbiztonsági szempontból kiemelkedően fontos tevékenység – feltéve persze, ha a szakterületen dolgozó szakemberek hozzáállása is ezt bizonyítja. Ma még sok kolléga csak könnyű pénzkereseti- és ügyféllehúzó lehetőségnek látja a szakmát, más nem is érdekli, csak hogy hogyan lehet minél több pénzt, minél könnyebben beszedni. A képzési minőség, a szakmai presztízs nem számít, a tömeges selejt gyártás és a korrupció ellen úgy tűnik rajtam kívül senkinek nincs kifogása, a széthúzás pedig döbbenetes. A politika Magyarországon azért tudott mindenre rátelepülni és mindent beszennyezni, mert hagytuk, hogy megtegye. Mert megengedtük, hogy a civileket, a civil szakembereket semmibe vegyék, mert biankó felhatalmazást adtunk arra, hogy a fehérgalléros politikai bűnözők azt tegyenek, amit csak akarnak. Nem lett volna szabad. De most jóvátehetjük!Szakmai napi kérdésekbe én már nem akarok beleszólni, azt viszont tudom, hogy ha egyszer majd nem lesz tanulótok és nem lesz miből megélni, akkor már nem az új vezetési karton design lesz a legnagyobb problémátok. Erre komoly esély van, hiszen az NKH távoktatás nemsokára fel fogja szippantani előletek az ügyfeleket, és biztosak lehettek benne, hogy a csókosok nem csak az elméleti képzésből fognak kiszorítani benneteket, hiszen akihez az ügyfél beiratkozott, az diszponál a tanuló-kocsira való kiosztás felett is. (az NKH a csaló olcsójános autósiskolák jól bevált receptje alapján nyomul) Tehát megfontolásra javaslom, hogy változtassatok azon az attitűdön, hogy “az ország baja nekünk nem bajunk, ha körülöttünk éhen halnak, megfagynak ahhoz nekünk semmi közünk”. Mert lehet, hogy nemsokára Ti kerültök ilyen helyzetbe!

Kölcsey azt mondta: “Hass, alkoss, gyarapíts, s haza fényre derül.” Én búcsúzom, de jelzem, hogy minden szakmáját szerető, arra hivatásként tekintő kollégának szívesen segítek, ha hozzám fordul – és az adott ügyben nekem módomban áll segíteni. Javaslom, hogy látogassátok meg a www.ummm.hu weboldalt. Szerintem megéri! Ha ti is így gondoljátok, akkor már csak az “aláírom” gombra kell kattintani – a többi már adja magát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenörző kód *